۱۳۹۲ شهریور ۱۶, شنبه


"آبی گرمترین رنگ هاست"

ترجمه و تنظیم: مهناز قزلو
فیلم "آبی گرمترین رنگ هاست" که با نام  "زندگی آدله" (La Vie d'Adèle) نیز شناخته می شود، یک درام فرانسوی است که توسط کارگردان تونسی به نام عبداللطیف کشیچ Abdellatif Kechiche نوشته، تهیه و کارگردانی شده است. این فیلم جایزه ی نخل طلای فستیوال کن در سال  ۲۰۱۳ را به خود اختصاص داد. 
شناسنامه ی فیلم:
نام: "زندگی آدله" یا "آبی گرمترین رنگ"  _ تهیه کننده و کارگردان: "عبداللطیف کشیچ" _ کشور سازنده: "فرانسه"سال تولید: ۲۰۱۳ _فیلم نامه نویسان: "عبداللطیف کشیچه" و "گالیا لاکروبکس"ژانر: "درام – رمانتیک"  _فیلم بردار: "سوفین ال فانی" _ زمان فیلم:  ١٧٩دقیقه
کمپانی:
Wild Bunch
Quat’sous Films
Alctraz Film


فیلم "زندگی آدله" یا "آبی گرم ترین رنگ هاست” به داستان عشق دو زن همجنسگرا پرداخته است. دو بازیگر زن نقش اول این فیلم آدل اکسارچپولوس  و لئا سیدوکس هستند که علاوه بر کارگردان، نخل طلایی فستیوال کن به این دو هنرپیشه نیز داده شد. این فیلم درام، روایتگر عشق میان دو زن همجنس خواه است که در قالب تصاویری بی‌پرده و صریح نشان داده می‌شود. در این میان یکی از آن‌ها موهایی آبی رنگ دارد که اسم فیلم نیز برگرفته از آن است .

داستان فیلم بر اساس یک رمان مصور به نام "فرشته ی آبی" Blue Angel (٢٠١٠) نوشته ی "جولی مارو" Julie Maroh می باشد که تاکنون برنده ی جوایز متعددی شده است. گفته می شود روند ساخت فيلم به قدری جدی، دقیق و در فضایی سنگين انجام شده كه موجب ترك كردن برخی از عوامل ساخت فیلم در حین فيلمبرداري شده است.
به رغم شوق انگیزی هنرمندانه ی فیلم، برخی از منتقدان، به صحنه کشیدن صریح و بی پرده ی جزییات و ظرایف رابطه ی عاشقانه و هماغوشی ی دو کاراکتر همجنس گرای داستان را به عنوان نقطه ضعف فیلم به نوعی گرایش نزدیک به پرنوگرافی قلمداد کرده اند. اما این در حالی است که به نقل از مجله ی گاردین به تاریخ سی ام ماه می ٢٠١٣، جولیا مارو به عنوان نویسنده ی رمان که به او اعتبار ویژه ای در اظهار نظر در این زمینه را می دهد گفته است: "آنچه از نظر من از ارزش فیلم تاحدی کاسته است غلبه ی درد و اشک بر احساس روشن لذت در آن است".



انتخاب "زندگی آدله" به عنوان فیلم برتر در واقع به دلیل مضمون یگانه و صراحت زلال تصویری آن می باشد که توانست رای داوران را از آن خود کند. فیلمی که به دلیل مضمون ملتهب همجنس خواهی و صراحت تصاویر تابوشکنانه اش به شدت بحث انگیز شد. این فیلم سه ساعته به وضوح، سرشار از حس روشن و برانگیزاننده ی عشق و عاطفه و راوی ارتباط عاشقانه ی عمیق و قوی میان دو زن همجنس گرا می باشد. "کشیچ" کارگردان فیلم در مراسم اختتامیه کن گفت: "فیلم تصویری زیبا از تازگی و شکفتن در فرانسه ارائه می‌دهد؛ نکته‌ای که من در طول مدت زمان طولانی فیلمبرداری این فیلم کشف کردم. این فیلم به من چیزهای زیادی در مورد روح آزادی یاد داد."

"زندگي آدله" یا "آبی گرم‌ترین رنگ است" تنها چند روز پس از آن که ازدواج همجنس‌گرایان در فرانسه قانونی اعلام شد به فستیوال کن راه یافت. التهاب و تابوشکنی آشکار در مضمون و بی‌پروایی در نمایش جزئیات حریم ممنوعه ی اجتماعی عشق میان دو همجنس، انتخاب داستان "کشیچ" را به عنوان فیلم برتر فستیوال کن در پی داشت.  

استیون اسپیلبرگ رئیس هیات داوران کن ٢٠١٣ در برابر این جریان انتقادی به ستایش از فیلم "زندگي آدله" پرداخت و گفت: "این فیلم روایت عشقی شگرف و قابل ستایش است که به همه ی ما احساس ممتاز پرواز از فراز دیوارها و حصارها را می‌دهد؛ پرواز به خاطر تماشای داستان یک عشق عمیق و دل‌شکستگی عمیق تر از آغاز تا تکاملش. فیلمساز هیچ محدودیتی برای روایت داستان‌ ندارد و با قدرت موفق می شود جذبه‌ی واقعی یک عشق ممنوعه را در تصاویر سینمایی به نمایش بگذارد". اسپیلبرگ در این گفت‌وگو، "کشیچ" را "سینماگری هوشیار و حساس" لقب داده و به صراحت اعلام می‌کند: "زندگي آدله" یا "آبی گرمترین رنگ است" موضوعی‌ را برگزیده است که در عین دهن کجی، حامل یک پیام قوی و بسیار مثبت نیز هست."

فیلم "زندگي آدله" پیش از این که نخل طلایی را از هیئت داوران و در رقابت با بیست فیلم جشنواره کن دریافت کند، از طرف مخاطبان جشنواره مورد تشویق و استقبال زیادی قرار گرفت. "زندگی آدله" همچنین بالاترین امتیاز را در نظر سنجی منتقدان معتبر حاضر در فستیوال کن گرفته بود.


"کریستین مونجیو" عضو هیات داوران که خود از برندگان نخل طلای کن در سال‌های پیش است نسبت به انتقادات و واکنش های نامساعد واکنش نشان داد و به صراحت اعلام کرد: "ما به‌خاطر سینما جایزه می‌دهیم، نه برای بیانیه‌های سیاسی".




حول و حوش این فیلم، منتقدان دو مبحث عمده را براي نقاط ضعف و قوت آن ذكر كرده اند. مدت طولاني فيلم و صحنه هاي بسيار فراوان، طولاني و پرجزئيات جنسي. گروه موافقان مدت زمان طولاني حدود ٣ ساعت فيلم را دلچسب ارزيابي كرده و در مقابل گروه ديگر آن را بسيار كسل كننده و براي اكران عمومي لازم به تدوين و كوتاه شدن مي‌دانند.
تونسي الاصل بودن كشيچ، كارگردان فيلم هم بر بسياري از بحث های حاشیه ای در مورد این فيلم دامن زد. از اظهار نظرهاي خاص كارگردان و درخواست او براي انقلاب جنسي در امتداد انقلاب تونس گرفته تا برخورد سرد مقامات رسمي تونس در مقابل برنده شدن كارگردان تونسي الاصل فيلم و نیز اكران احتمالي آن در تونس كه بسيار بعيد به نظر مي رسد.

فیلم "آبی گرمترین رنگ است" یا “زندگی آدل” در تاریخ
۹ اکتبر۲۰۱۳ به اکران عمومی در خواهد‌آمد.

منابع:

*      مجله ی گاردین آن لاین

*      کانال تلویزیونی سوئد svt

*      سایت سوئدی بررسی فیلم های برتر moviezine.se

*      وب سایت "فستیوال کن" www.festival-cannes.fr

*       نشریه Huffingtonpost

*      نشریه The Daily Base

*      نشریه ی اینترنتیMail online

*      سایت فرانسوی بررسی فیلم های برتر www.allocine.fr

*      فیلم های گزارشی منتشره در یوتیوب


ترجمه و تنظیم از مهناز قزلو
هفتم ماه سپتامبر دوهزار و سیزده - استکهلم/سوئد

هیچ نظری موجود نیست: